Als er sprake is van een eigen woning wordt in de aangifte Inkomstenbelasting een bepaald percentage van de waarde (WOZ-waarde) van deze eigen woning bij het inkomen opgeteld (het eigenwoningforfait). De hypotheekrente (en eventuele kosten) die met betrekking tot deze eigen woning is betaald, wordt van dit bedrag afgehaald. Vaak is de uitkomst van deze som negatief (een hogere betaalde hypotheekrente dan het eigenwoningforfait), ook wel de hypotheekrenteaftrek. In sommige gevallen levert deze som echter een positieve uitkomst op, om ervoor te zorgen dat in deze situatie geen inkomstenbelasting betaald werd over de eigen woning is er de aftrek voor geen of geringe eigenwoningschuld. In de meeste situaties is de aftrek gelijk aan de positieve uitkomst, waardoor het aandeel van de eigen woning in het inkomen uiteindelijk op nihil uitkwam.
Deze laatste situatie ontstaat meestal als er sprake is van een hoog eigenwoningforfait (dus ook hoge WOZ-waarde) en een laag bedrag aan betaalde hypotheekrente (bijvoorbeeld door een veel lagere hypotheek t.o.v. de WOZ-waarde). De aftrek in deze situatie zal vanaf 1 januari 2019 in een termijn van 30 jaar ieder jaar met 1/3e procent verlaagd worden. Waardoor na 30 jaar de gehele aftrek is komen te vervallen en de Wet Hillen is afgeschaft.
Adera B.V. is op korte termijn op zoek naar uitbreiding van het team...
De huidige wereld gaat steeds meer digitaal en online. Ook bij Adera B.V. hebben we de afgelopen jaren...
De Belastingdienst heeft aangegeven dat alle eenmanszaken in Nederland eind 2019 een nieuw...
Voor ondernemers (eenmanszaak of VOF) geldt een korting als blijkt dat er op jaarbasis minder dan € 1.883 omzetbelasting afgedragen...