Aanpassing btw-nummer eenmanszaken

De Belastingdienst heeft aangegeven dat alle eenmanszaken in Nederland eind 2019 een nieuw btw-nummer zullen krijgen. Hiermee gaan ze voldoen aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het huidige btw-nummer van een eenmanszaak is gebaseerd op het BSN van de ondernemer. Het btw-nummer dient verplicht vermeld te worden op facturen aan derden en op de website van de onderneming. Het BSN is echter een vertrouwelijk nummer, die alleen is bestemd voor communicatie tussen burger en overheid en mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens dan ook niet openbaar gemaakt worden.

Het nummer dat de ondernemer eind 2019 ontvangt dient vanaf 1 januari 2020 verplicht gebruikt te worden op de facturen en website van de ondernemer en is alleen voor extern gebruik. Bij contact met de Belastingdienst zal dit nieuwe nummer automatisch vertaald worden naar het oude nummer.

De ondernemer met een eenmanszaak hoeft zelf niet in actie te komen. De Belastingdienst heeft aangegeven dat de toekomstige wijziging goed gecommuniceerd gaat worden aan iedereen die geraakt wordt door de wijziging van het nummer.

Laatste nieuws
Digitaliseer uw administratie bij Adera

De huidige wereld gaat steeds meer digitaal en online. Ook bij Adera B.V. hebben we de afgelopen jaren...

Meer lezen
Aanpassing btw-nummer eenmanszaken

De Belastingdienst heeft aangegeven dat alle eenmanszaken in Nederland eind 2019 een nieuw...

Meer lezen
Modernisering KOR

Voor ondernemers (eenmanszaak of VOF) geldt een korting als blijkt dat er op jaarbasis minder dan € 1.883 omzetbelasting afgedragen...

Meer lezen
Wet DBA, opnieuw uitstel (update januari 2019)

Vanaf 1 mei 2016 geldt de Wet DBA. Nog voordat de wet in werking zou treden, was er al flinke...

Meer lezen